Ik maak gebruik van de draadloos gestuurde stopcontacten van Elro en de USB kaart van Velleman type P8055 / VM110 (verkrijgbaar bij o.a. Conrad).

Ik gebruik het systeem als alarminstallatie maar ook als tijdschakelaar om tijdens mijn afwezigheid de verlichting te schakelen en de rolluiken te bedienen. Het systeem is direct door middel van de zelfgeschreven applicatie te bedienen maar ook via internet (smartphone).


    
afb 1

 

De afstandbediening is opgebouwd rond de HX2262 en is geschakeld volgens afbeelding 2.

De werking is als volgt:
Elke druktoets bediend twee ingangen van de HX2262.

Met pin 6,7,8 en 10 selecteer je welke kanaal je wilt schakelen (A, B,C of D" en met pin 12 en 13 schakel je het betreffende kanaal in of uit.

Deze ingangen heb ik gekoppeld aan de uitgangen van de USB kaart. De uitgangen van de USB kaart zijn open collectoruitgangen en kan dus direct op de afstandsbediening worden aangesloten.

Ingangen kunnen ook gecombineerd worden. A, B, AB etc. Hierdoor kunnen er veel meer contactdozen geschakeld worden dan er met de toetsen van de afstandbediening mogelijk is.

Op deze manier kunnen totaal 15 draadloze stopcontacten geschakeld worden. Er is nog een niet gebruikte ingang (druktoets "E" ) op de HX2262 beschikbaar zodat het aantal verschillende combinaties zelfs 32 kan zijn.
Toets "E" is niet uitgevoerd op de afstandsbediening maar is wel in te stellen op de contactdozen.

Er zijn verschillende versies van de Elro remote control waarbij de HX2262 anders worden aangestuurd. Het principe is hetzelfde maar de aansluitingen zijn dan anders.

 

afb.2

 

De software om de kaart aan te sturen heb ik gemaakt met Delphi.

Het uitgangspunt hierbij was dat de afstandsbediening zowel locaal als via internet te besturen moest zijn.
De koppeling tussen beide omgevingen gaat door middel van een tekstbestandje die zowel door de Delphi applicatie als door de website benaderd wordt.


afb. 3

De Delphi applicatie bestaat uit twee delen (zie afb 4 en 5).

het linkerdeel (digitaal -Uit) is voor locale bediening. Door het aanvinken van een checkbox zal de bijbehorende contactdoos of digitale uitgang van de P8055 / VM110 worden ingeschakeld.

Wanneer een van de checkboxes wordt aangeklikt word deze informatie omgerekend naar een getal en weggeschreven in het tekstbestand data.txt..

Elke seconde leest het programma dit bestandje in en stuurt afhankelijk van de informatie een of meerdere kanalen aan.

Ditzelfde bestand wordt ook benaderd door de website (afb.7). Als na het selecteren van een of meerdere checkboxes op de knop send gedrukt wordt, zal de omgerekende informatie worden weggeschreven in het tekstbestandje data.txt.


Afb. 4

 


Afb. 5

 


Afb. 6


afb. 7

 

 

Dit programma heb ik gemaakt met Delphi. Het is speciaal bedoeld voor gebruik met de Velleman P8055 /VM110.

In het tabblad Set-Up heb ik een aantal instelmogelijkheden aangebracht die worden bewaard in een ini-bestand.

Met de radiobuttons kan een of meerdere contactdozen gekoppeld worden aan een timer.
Er zijn 3 timers beschikbaar en worden actief als de checkbox "Niet Thuis" is geselecteert.
Timer 1 is een gewone timer. De geselecteerde stopcontacten zullen inschakelen binnen het ingestelde tijdsframe.

Timer 2 is een timer waaraan ook een LDR gekoppeld is zodat deze timer pas inschakelt wanneer het licht onder een bepaald niveau komt.
Dit is handig omdat in de zomer de huiskamerverlichting later ingeschakeld moet worden dan in de winter. Het moment van uitschakelen blijft gelijk. De stopcontacten zullen ingeschakeld zijn tussen 18:00 en 24:00 (voorbeeld) mits het omgevingslicht onder het ingestelde niveau is.

Timer 3 is een timer die de rolluiken bediend.

In het vakje alarm settings zijn allerlei instellingen te doen voor het alarmsysteem.
Als de aangesloten infrarood bewegingsmelder een beweging detecteert word er een email verstuurd die ik ontvang op mijn PDA en word ik tevens gebeld. Voor het bellen heb ik een GSM alarmunit aangesloten die mijn mobiele nummer beld zodra de infrarood detector een beweging waarneemd. Vervolgens kan ik op mijn PDA via mijn IP-camera mijn huiskamer bekijken.

Omdat er geen terugkoppeling is tussen de draadloze stopcontacten het het bediensysteem weet je nooit zeker of een stopcontact aan of uit staat. Het zou kunnen zijn dat een contactdoos die je hebt ingeschakeld om de een of andere reden weer uit gezet is. Daarom stuur ik iedere 60 minuten nogmaals alle contactdozen aan of uit. Deze tijd is in te stellen bij refreshtime.

Het alarm kan hardwarematig met een schakelaar aan ingang 5 van de VM110 module worden aan en uit geschakeld maar ook softwarematige via de delphi applicatie en via internet.

Naast het aansturen van de draadloze contactdozen zijn er ook nog uitgangen van de P8055 / VM110 waarmee hardwarematig zaken kunnen worden aangestuurd zoals de rolluiken en de alarmsirene.Besturing rolluiken.

Aan de voorgevel van mijn huis zitten twee rolluiken die elektrisch bediend kunnen worden. Hiervoor zit in de rolluik-kast een motor die beide luiken tegelijkertijd bediend.

De oorspronkelijke driestanden draaischakelaar heb ik vervangen door een driestanden tuimelschakelaar gemonteerd in een kunststof behuizing waarin tevens twee relais zijn ondergebracht.

 

De werking is als volgt.

Onderstaand schema geeft de situatie weer waarbij de rolluiken met de hand kunnen worden bediend. Met de drie-standenschakelaar kan de rolluik halverwege worden stilgezet door tijdens het op-, of neergaan de schakelaar in de middenstand te zetten.

Als mijn domoticasysteem in de stand "Niet Thuis" wordt gezet (afb 5) schakelt relais B in de stand "Automatisch".
De driestandenschakelaar C functioneert nu niet meer.
Als aan de voorwaarden wordt voldaan zoals te zien is in afb 6, zal relais A in de stand Up of Down komen waarmee de rolluik wordt bediend.

 

 

Internet

Om het systeem via internet te benaderen heb ik een website gemaakt die op de server draait waarop ook de delphi aplicatie draait.

De website draait met een PHP script om de informatie te verwerken en op te slaan en is speciaal gemaakt voor mijn delphi applicatie in kombinatie met de Velleman P8055. Ik heb hiervoor twee versies gemaakt. een als een webpagina en een als een Android app.
afb. 7

 

 

 

Koppeling tussen P8055 IOcard en de ELRO remote control.


aansluitschema P8055 <-> afstandsbediening

twee versies van de printplaat Elro Remote Control.
Let op de contactvlakken voor de druktoetsen.

 

Uitbreiden digitale uitgangen

Wanneer je uitgangen te kort komt, kan je de 8055 uitbreiden met een I/O extender PCF8574A.

Hiervoor offer je twee uitgangen op maar je krijgt er acht voor terug. Je kunt acht van deze ic's op dezelfde I/O poorten schakelen zodat je totaal 64 extra uitgangen hebt (min de twee die je opgeoffert hebt natuurlijk)
Het is niet echt snel maar ja, of het licht nu een halve seconde eerder of later uitgaat, daar lig ik niet wakker van.

De voedingsspanning (5V) voor dit IC kun je afhalen van bv van een van de jumpertjes.

Je kunt eventueel dit ic ook gebruiken om te koppellen aan de Elro Remote control zodat je maar twee I/O poorten nodig hebt in plaats van zes.
Ik heb hiervoor een programmaatje gemaakt in Delphi (I2C). Ook kan je voor het aansturen van de PCF8574A gebruik maken van de twee PWM (open collector) uitgangen. Dit bespaart weer twee uitgangen van de P8055.